فضای ابری چیست و چگونه کار میکند؟
تنها کافی است سرعت پیشرفت تکنولوژی در کمتر از نیمقرن اخیر را بررسی کنید؛ تا متوجه یک جهش بزرگ در صنعت دیجیتال شوید. در دهههای اخیر شاهد ظهور مفاهیم جدیدی مانند اینترنت بودهایم که جنبههای مختلف زندگی انسانها را دگرگون کرده است. یکی از مفاهیم نسبتا جدیدی که امروزه با آن سروکار داریم، فضای ذخیرهسازی ابری است.
فضای ابری توانسته است وابستگی به حافظههای فیزیکی را کاهش دهد و حجم بالایی از فضای ذخیرهسازی را به شکل اینترنتی در اختیار کلاینتها قرار دهد.
فضای ذخیرهسازی ابری دقیقا همان ویژگیای است که ما را از جابهجایی فلشها، خرید هاردهای با ظرفیت بالا و نگهداری از اطلاعات و دادهها در حافظههای فیزیکی بینیاز میکند. اما این فناوری جدید چه ویژگیهایی دارد؟
آیا امنیت دادههای حساس ما در چنین حافظهای تضمین میشود؟ همگامسازی با فضای ابری چیست؟ مزایای استفاده از فضای ذخیره ابری چیست و چگونه باید از این فضا استفاده کنیم؟ در ادامه تلاش میکنیم با بیانی ساده به این سوالات پاسخ دهیم.
فضای ذخیرهسازی ابری چیست؟
فضای ابری یا Cloud Storage یک مدل سرویس رایانش ابری (Cloud Computing) است که به شما امکان میدهد دادهها و اطلاعات را در مکانی خارج از حافظههای فیزیکی مانند کامپیوترها ذخیره کنید. حافظههایی که از طریق اینترنت به آن دسترسی دارید.
رایانش ابری در واقع اصطلاحی است که ارائه هرگونه سرویس میزبانی شده در بستر اینترنت را توصیف میکند. Cloud نیز در مفهومی جدا از معنای لغوی آن (ابر)، به نوعی فضای مجازی گفته میشود که امکان ذخیرهسازی اطلاعات و دسترسی به آنها در هر جایی از جهان را با استفاده از اینترنت میسر میکند. ما در مقاله زیر صفر تا صد موضوع رایانش ابری را شرح دادهایم که پیشنهاد میکنیم حتما مطالعه کنید.
امنیت اطلاعاتی که برای ذخیرهسازی به Cloud منتقل میکنید، بر عهده ارائهدهنده خدمات رایانش ابری است. ارائهدهنده خدمات در واقع سرورها و زیرساختها را مدیریت، میزبانی و نگهداری کرده و به شما این اطمینان را میدهد که هر زمان به دادهها نیاز دارید، سریعا به آنها دسترسی پیدا کنید.
بررسیها نشان میدهند که بسیاری از شرکتها و کسبوکارها با شیوع بیماری کرونا در جهان، بودجه خود برای تامین منابع و انواع خدمات در بستر وب را افزایش دادهاند و تا سال 2024 بیش از 70 درصد آنها از سرویسهای رایانش ابری شامل PaaS، SaaS و IaaS استفاده میکنند.
فضای ابری چگونه کار میکند؟
برای اینکه بدانید چگونه از فضای ابری استفاده کنید، بهتر است با روش کار آن آشنا شوید. همانند شبکههای ذخیرهسازی داخلی شرکتها (on-premise)، فضای ذخیرهسازی ابری نیز از سرورها برای ذخیره و نگهداری دادهها استفاده میکند. با این تفاوت که محل ذخیره دادهها در Cloud Storage، سرورهایی در یک مکان جغرافیایی دیگر هستند. دبیرخانه آنلاین یک نمونه استفاده از فضای ابری است.
اغلب سرورهایی که از طریق خدمات ابری مورد استفاده کلاینتها قرار میگیرند، ماشینهای مجازی (VM) هستند که بر روی یک سرور فیزیکی میزبانی میشوند. این فضای ذخیرهسازی، یک جایگزین مقرونبهصرفه برای تمام حافظههای فیزیکی مانند هارددیسکهای داخلی و خارجی و شبکههای ذخیرهسازی است.
همانطور که میدانید، اغلب افراد اطلاعات گوشی هوشمند خود را به کامپیوترها انتقال میدهند؛ اما هارد دیسک کامپیوتر نیز گنجایش محدودی دارد. سازمانها نیز در روش سنتی از شبکه ذخیرهسازی SAN (Storage Area Network) برای آرشیو دادهها و فایلهای خود استفاده میکردند. با این حال، SAN به دلیل هزینه بالای نگهداری، یک انتخاب گرانقیمت است.
اکنون سرویسهای ذخیرهسازی ابری انعطافپذیری مطلوبی به کلاینتهای خود ارائه میکنند. به این معنا که سازمانها و کسبوکارهای مختلف، در صورت افزایش حجم دادههای خود میتوانند ظرفیت فضای ابری مورد استفاده را افزایش دهند و در صورت لزوم، آن را کمتر کنند.
به این ترتیب، شما به عنوان یک مشتری میتوانید به جای سرمایهگذاری در ساخت و نگهداری یک فضای ذخیرهسازی داخلی، تنها براساس ظرفیت مورد نیاز خود سرویس مورد نظرتان را خریداری کنید. در این میان، مسئله افزایش نیاز کسبوکار و لزوم افزایش ظرفیت به دلیل حجم بالای دادهها را نیز باید در نظر داشته باشید.