نحوه نوشتن رزومه کاری در سنین بالا
در رزومه کاری سوابق کاری مرتبط خود را محدود کنید.
لزومی ندارد تمامی سوابق شغلی مرتبط با کار جدیدتان را بنویسید. اگر 10-15 سال سابقه کاری دارید، نیازی نیست که همه آن ها را در رزومه بنویسید. یک بازه زمانی محدود را تعیین کنید (مثلاً 5 سال گذشته) و تنها سوابق کاری مرتبطی که در این محدوده زمانی قرار دارند را بنویسید.
تذکر: اگر مجبور شدید، به سوابق کاری خیلی دور خود اشاره کنید، حتی المقدور تاریخ شروع و پایان آن کار را ننویسید.
برای مشاهده تاریخ دقیق امروز می توانید از تقویم آنلاین استفاده کنید.
اطلاعات اضافی را کنار بگذارید.
مهم ترین ویژگی رزومه کاری، میزان ارتباط رزومه با فرصت شغلی مذکور است. پس اطلاعات متفرقه و سوابق نامربوط به این کار را از رزومه تان حذف کنید و احتمال موفقیت رزومه تان را افزایش دهید.
تذکر: اگر تصمیم به نوشتن سوابق نامرتبط در رزومه کاری خود دارید، حتماً آن ها را جدا کرده و در یک بخش دیگر با عنوان «سوابق شغلی دیگر» یا «سوابق شغلی بیشتر» بنویسید.
مراقب سال های رزومه باشید.
در بخش درباره من باید در چند خط خودتان را به طور خلاصه و مفید معرفی کنید. یک نمونه از بخش درباره من را در بخش زیر می توانید مشاهده کنید. خیلی مراقب باشید که طول سابقه کاری خود را ننویسید، مثلاً مهندس کامپیوتر با 20 سال سابقه کار!
«مدیر مالی با بیش از 10 سال سابقه کار تخصصی و انجام بیش از 10 پروژه صنعتی و افزایش سود دهی شرکت ها به طور میانگین 5 تا 15 درصد پس از پیاده سازی روند حسابداری صنعتی»
اگر در فرم رزومه اینطور بنویسید کاملاً مشخص می شود که سن شما بالاست! و به احتمال زیاد رزومه کاری تان حذف خواهد شد.
برای رزومه هدف مشخص کنید.
وقتی که یک رزومه هدفمند بنویسید، مهارت ها و تجاربی که در آن می نویسید، کاملاً مختص به همان یک فرصت شغلی است. در این حالت شما باید برای هر فصت شغلی رزومه را سفارشی سازی کنید و آن را برای هر آگهی استخدامی و هر فرصت شغلی متفاوت ویرایش کنید.
یکی از خطاهایی که کارجویان مرتکب می شوند، استفاده از یک رزومه برای همه ی فرصت های استخدامی است. شما تا جایی که می توانید برای هر شرکت و هر موقعیت کاری رزومه تان را ویرایش و سفارشی کنید.
منبع: