تعریف حسابداری منابع انسانی:
براساس تعریف انجمن حسابداری آمریکا «حسابداری منابع انسانی،فرآیند شناسایی و اندازهگیری اطلاعاتی درباره منابع انسانی و انتقال این اطلاعات به گروههای ذینفع است» .
این تعریف شامل سه هدف عمده حسابداری منابع انسانی است:
- ارزیابی منابع انسانی
- اندازهگیری بهای تمام شده و ارزش کارکنان در سازمان
- بر رسی اثرات رفتاری چنین اطلاعاتی
استفاده از نرم افزار اتوماسیون اداری، فکس آنلاین و تقویم آنلاین و… برای افزایش راندمان سازمان ها پیشنهاد می شود.
برخی اهداف حسابداری منابع انسانی عبارتند از:
- ایجاد تفکر صحیح نسبت به داراییهای انسانی به عنوان یک منبع باارزش و شناسایی ارزش منابع انسانی و اندازهگیری بهای تمام شده آن برای سازمان.
- ثبت ارزش اقتصادی منابع انسانی در دفاتر و گزارشات مالی
- فزایش کارایی مدیریت با استفاده از حسابداری منابع انسانی به عنوان یک ابزار مدیریتی و ایجاد شرایط وامکاناتی درجهت بهبود و ارتقای کارایی نیروی انسانی در زمینههای آموزشی و مهارتی.
- اندازهگیر ی ارزشی که منابع انسانی در منابع مالی وفیزیکی و حسن اعتبار شرکت ایجاد میکنند.
- شناسایی و اندازهگیری سود غیرعملیاتی و بهرهوری حاصل از سرمایهگذاری در منابع انسانی.
- مهیا کردن اطلاعات لازم برای اداره مؤثر و کارامد نیروی انسانی توسط مدیریت واحد اقتصادی.
- تجهیز سازمان و تشکیلات شرکت با یک سیستم حسابداری دقیقتر و بازده کل داراییهای به کارگرفته شده اعم ازفیزیکی وفراهم کردن امکان تحلیل برای مدیران در مورد چگونگی تغییرات در منابع انسانی به کار گرفته درجهت تحقق اهداف شرکت.
- ایجاد نگرشهای راهبردی (استراتژی) در مورد منابع انسانی.
- برنامهریزی بهتر و متعاقباً تصمیمگیری بهتر درباره کارکنان
- فراهم آوردن زمینه اندازهگیری اثربخشی هزینههای مربوط به ارتقاء و پرورش دارایی های انسانی از جمله هزینههای آموزشی.
- حسابداری منابع انسانی میتواند در فرآیند ارزیابی افراد در یک سازمان مفید واقع شود، چرا که معیارهای اندازهگیری پولی و غیرپولی را ممکن میسازد و به مدیریت در فرآیند اتخاذ تصمیمات به موقع و مطلوب یاری میرساند. همچنین حسابداری منابع انسانی اجرای سیستمهای مناسب پاداش را ممکن میسازد پاداش شامل حقوق و مزایا و امکان ارتقا در سطح سازمانی و مزایای جانبی به منظور تقدیر از عملکرد قبلی کارکنان و نیز ایجاد انگیزه و تقویت و بهبود عملکرد کارکنان است. حسابداری منابع انسانی به مدیریت این امکان را میدهد تا در مورد پاداشها با درنظرگرفتن ارزش افراد تصمیماتی اتخاذ کند.
- از طرفی حسابداری منابع انسانی همچنین میتواند در ارزیابی عملکرد و کارایی مدیریت مورد استفاده قرار بگیرد و در هزینهیابی استاندارد جذب و آموزش و سایر هزینههای مربوط به نیروی انسانی مورد استفاده قرار گیرد. این هزینههای استاندارد با هزینههای واقعی جذب و پرورش کارکنان مقایسه شده و انحرافات موجود به عنوان کارایی یا عدم کارایی در جذب و پرورش منابع انسانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
منبع: